Mi már erre jártunk...


Ausztria Csehország Finnország Németország
Ausztria Csehország Finnország Németország


Ausztria

Bécs

Tarró Adrienn
Osztrák–magyar Akció Alapítvány kutatói ösztöndíja
Wirtschaftsuniversität, 4 hónap, 2012.09.01. – 2012.12.31.

Az OMAA által meghirdetett Ernst-Mach Stipendium keretében volt lehetőségem 4 hónapot a Wirtschaftsuniversitäten kutatni. A pályázat meglehetősen egyszerű volt, nem okozott nehézségeket, ahogy a kint töltött 4 hónap során sem voltak problémák. A bécsi tartózkodásom ideje alatt folyamatosan könyvtáraztam, valamint 3 tanulmányt is készítettem, az egyiket angol nyelven, valamint beiratkozott PhD hallgatóként részt vettem az ottani doktori iskola által meghirdetett tárgyakon úgy, mint: Wissenschaftliches Schreiben, Wirtschaftstheorie, Aktuelle institutionelle und heterodoxe Ansätze, usw.
Az ösztöndíj elegendő volt a kinti megélhetéshez.
Számos új embert ismerhettem meg, doktorandusz társaimmal is jó diskurzusokat folytattunk és persze szórakozni is volt lehetőségem. A kint megismert cimboráimmal a mai napig tartom a kapcsolatot és ha lehetőség engedi, időnként meg is látogatjuk egymást.
Az ösztöndíj ideje alatt volt lehetőségem betekintést nyerni az osztrák doktori képzésbe, mely számos új lehetőséget tartogat az ifjú kutatóknak, ráadásul a könyvtárállománya és elektronikus adatbankjai segítségével a kutatómunka is nagyon hatékony.


Eisenstadt

Ecker Dóra
CEEPUS ösztöndíj
Az Eisenstadt szakfőiskolán töltött tavaszi szemeszter során sokat fejlődött a német, illetve angol nyelvtudásom, az előadások során megismerhettük a nemzetek közötti kulturális különbségeket. Megtapasztaltam, milyen egy idegen országban helyt állni, több jól szervezett kiránduláson is részt vehettünk. Nagyon jó közösség alakult ki az ott tanuló Erasmusos diákokból.
Életre szóló élmény, minden egyetemistának csak ajánlani tudom! :)

Sávay Dávid
Erasmus ösztöndíj
Az elmúlt félévemet az eisenstadti főiskolában töltöttem, ahol lehetőségem volt más kultúrákkal (cseh, lengyel, szlovák) megismerkedni a német nyelv tanulása mellett. A csoporttal különféle programokon vettünk részt, nekem a bécsi és salzburgi kirándulás tetszett a legjobban. Minden kirándulás nagyon jó alkalom volt az ismerkedésre, barátkozásra és persze nem utolsó sorban Ausztria megismerésére.
Nagyon jól éreztem magam az elmúlt félévben, az utánam kimenőknek csak ajánlani tudom a főiskolát.

Tarró Adrienn
Erasmus ösztöndíj
Fachhochschulstudiengänge Burgenland

Mesterszakos hallgatóként pályáztam meg a Karon az Erasmus ösztöndíjat.
Akkor még félénken csak Ausztriáig mertem menni egy egész szemeszter idejéig.
Naponta ingáztam Sopron és Eisenstadt között. Tetszett az ottani képzési rendszer és a programok, amiket az Erasmus hallgatóknak szerveztek. A félév végén eredményes felsőfokú nyelvvizsgával gazdagodtam.
A kint megismert ismerőseimmel szintén tartom a mai napig a kapcsolatot, sőt egyik kedves barátnőmet nemrég szülőhazájában, Csehországban, Olmützben meg is látogattam.Csehország

Zlín

Hetényi Anett
Erasmus ösztöndíj
Az Erasmus program keretében Csehországban, Zlín-ben volt lehetőségem tanulni. Ez volt az egyik legjobb döntésem, hogy Erasmusra jelentkeztem, és hogy Zlínt választottam. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen nagyon nagy figyelmet fordítanak a külföldi diákokra.
Rengeteg emlékkel tértem vissza és alig várom, hogy meglátogathassam a társaimat a közeljövőben, valahol a világban! :)
I ♥ Erasmus!!! ByeFinnország

Seinäjoki

Fülöp Ádám
Erasmus ösztöndíj
Nagyon nagy segítség az álláskeresésnél, hogy fel tudom tüntetni Finnországot az önéletrajzomban, 10-ből 7 munkaadó rákérdez, hogy mi volt, hogy volt. :)

Horváth Viola
Double Degree Program
A 2012-13-as tanévet a Double Degree Program keretében Finnországban, Seinäjokiban töltöttem. Életem legjobb döntésének tartom, hogy jelentkeztem erre az ösztöndíj programra, egyrészt Finnország miatt, másrészt pedig a kettős diploma megszerzésének lehetősége miatt.
Mindenkinek, akinek csak egyszer is megfordult a fejében, hogy Erasmus programra jelentkezzen, csak is ajánlani tudom. Kitűnő lehetőség szakmai tudásod és – a nemzetközi környezetnek köszönhetően – nyelvismereted fejlesztésére, és nem utolsósorban olyan életre szóló élményekben lehet részed, ami pótolhatatlan!

Patocskai Éva
Double Degree Program
Nagyon jól döntöttem, mikor jelentkeztem a Double Degree Programra. Lehetőséget kaptam, hogy megtapasztalhassam a széles körben a világ legjobbjának tartott finn oktatási rendszert és tágíthassam szakmai látókörömet.
Multikulturális környezetben értékes kapcsolatokra tettem szert és sok jó barátra leltem.Németország

Berlin

Tarró Adrienn
Leonardo da Vinci Mobilitási Projekt – Szakmai gyakorlat
Leibniz-Institut für Regionalentwicklung und Strukturplanung, 6 hét, 2009.09.01. – 2009.10.15.

Hathetes szakmai gyakorlatot töltöttem Berlinben a Leibniz-Institut für Regionalentwicklung und Strukturplanung nevű intézetnél, ahol az intézet 1-es részlegénél dolgoztam és az ottani kutatómunkákba segítettem be.
Az első külföldi szakmai tapasztalataimat szereztem meg itt. Életemben először repültem.
A munka nem volt nehéz, statisztikai adatokat kellett gyűjtenem, összesítenem, korábbi projektmunkák alapján elemeznem és a programjaik szervezésébe besegítenem.


Freiburg

Pankotay Fruzsina
Erasmus ösztöndíj
Sopronból, a KTK-ról még nem volt diák Freiburgban, így új, ismeretlen utat jártam be. Egy diák mehetett Erasmus programmal Freiburgba, így elismerés és ritka történés – ha valaki itt tanulhat. Az ösztöndíj elnyerése régi vágyam volt.
Örök élmény és tapasztalat, hogy 3500 nemzetközi diákból szemeszterenként, egy én lehettem Freiburgban.